Programul Operational Regional Uniunea Europeană Guvernul României Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului Judetul Maramures Instrumente Structurale
Defileul Lapuşului
Roşia - Balta Neagră - Împreunături
Info meteo
marţi, 25 februarie 2020
Maxima: 11°C
Minima: 6°C
Curs valutar
EUR = 4,81 USD = 4,44
Acces Rapid

Roşia - Balta Neagră - Împreunături

Traseul începe de la fosta moară de la Roşia unde râul Lăpuş iese din defileu, trecem răul peste puntea suspendată, ne înscriem pe malul drept al râului, iar după câteva minute de mers întâlnim primele stânci  numite Stanii Ogrăzii, care parcă ne averizează că avem de parcurs un traseu plin cu surprize şi care nu este recomandat în condiţii de vreme rea. Poteca şerpuieşte de-a lungul râului, prin porţiuni de luncă şi blocuri de bolovni desprinşi din versant. Traseul devine din ce în ce mai spectaculos, ajungem la un loc unde poteca se îngustează la câţiva centrimetri, o brână care trebuie abordată cu mare atenţie, deoarece stâncile sunt lucioase şi înclinate spre râul care se află la 4-5 m mai jos.  În amonte se zăreşte impresionanta stâncă de la Balta Neagră, loc căutat de pescari şi îndrăgit de săritorii în apă, aflată la o oră de mers de la Roşia.  Poteca continuă prin pădure şi blocuri de stânci, traversăm o porţiune puţin mai dificilă numită Piatra Înşirată şi după aproape un kilometru am ajuns la confluenţa râului Cavnic cu Lăpuşul, în locul numit Împreunături. Loc spectaculos , malurile ambelor râuri fiind flancate de abrupturi stâncoase. Amonte de acest loc minunat, pe râul Cavnic, la circa o sută de metri se află o punte suspendată, loc de trecere a localnicilor din Intrerâuri, numit Zugău, unde apele curg în repezişuri şi susurul se aude de la distanţă. Puntea s-a şubrezit şi nu prezintă siguranţă, legătura cu reşedinţa de comună se face pe drumul de pe Valea lui Slav  şi peste  podul de beton de la Bondy.

DATE GENERALE OBIECTIVE PARTENERI ŞI PĂRŢI IMPLICATE ACTIVITĂŢI ŞI REZULTATE PLIANTE ŞI BROȘURI

© 2012-2020 TURISM DEFILEUL LAPUȘULUI. Toate documentele și fotografiile sunt proprietatea Consiliului Județean Maramureș.
Este interzisă multiplicarea acestora fără acordul scris al Consiliului Județean Maramureș.
Utilizarea conţinutului acestui website, cu titlu explicativ, în articole, studii, cărţi, lucrări de specialitate este autorizată numai cu indicarea clară şi precisă a sursei.

396005 vizitatori in total
www.inforegio.ro Investim în viitorul tãu! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionalã.

NOTA: Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficialã a Uniunii Europene sau a Guvernului României. Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro