Programul Operational Regional Uniunea Europeană Guvernul României Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului Judetul Maramures Instrumente Structurale
Defileul Lapuşului

Piatra Cerbului şi Valea Chiurechiului

Piatra Cerbului şi Valea Chiurechiului sunt obiective naturale deosebit de spectaculoase, aflate pe malul drept al râului Lăpuş. Primăvara la topitul zăpezii când debitele râurilor este mare, valea Curechiului se varsă în Lăpuş pe un perete stâncos vertical, formând o cascadă înaltă de peste 25 m.

Aici se poate ajunge din satul Preluca Veche, coborând pe drumul ce duce la Groape. Lăsăm în stânga biserica de lemn monument construită în anul 1750, cu hramul Sf. Nicolae, aflată la obârşia văii Paltinu, urcăm 500 de metri si ajungem la o intersecţi marcată de o răstignire de lemn. Parăsim drumul lăsând în dreapta o gospodărie şi mai apoi vârful Paltinu, coborâm pe potecă de culme numită Cărarea Vimii printre pâlcuri de ienupăr,ajungem într-o mică şa. De aici se desprinde în stânga o potecă, pe curba de nivel, care intră în pădure după care ajungem deasupra abruptului aproape vertical al Pietrii Cerbului, având în faţa noastră, pe versantul opus Custura Vimii la baza căreia, apele râului Lăpuş au săpat o scobitură numită Şura Dracilor. În dreapta pe malul drept vedem peretele de calcar unde se află peştera Casa de Piatră (Casa Pintii), iar în amonte stâncile în formă de clăi numite Fârcituri. În stânga noastră, puţin mai jos valea Curechiului formează frumoasa cascadă . În faţa noastră avem Dealurile Vimei cu spectaculoasa Râpă a Vimii formată din gresii nisipoase cu trovanţi.

Durata traseului dus-întors, de la biserica de lemn este de 2-2 ½ ore.

www.inforegio.ro Investim în viitorul tãu! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionalã.

NOTA: Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficialã a Uniunii Europene sau a Guvernului României. Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro