Programul Operational Regional Uniunea Europeană Guvernul României Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului Judetul Maramures Instrumente Structurale
Defileul Lapuşului

Mănăstirea din vis -"Sfânta Ana" – Rohia

Printre valoroasele monumente bisericeşti şi de artă religioasă din Ţara Lapuşului  un loc de frunte îl ocupă Mănăstirea „Sfânta Ana” din Rohia. Aşezată într-un cadru pitoresc, în vârful unui deal,  ascunsă în pădurile de fag şi de stejar, Mănăstirea Rohia constituie locul privilegiat al căutătorilor de linişte şi reconfortare sufletească, al iubitorilor de frumos artistic şi natural.

" Între păduri de fag şi de stejar, În Maramureşul de sărbătoare,/ Cu faţa către Răsărit,/ Rohia este Maică născătoare ( Ioan Alexandru)

Mănăstirea dispune de un patrimoniu impresionant: Casa de Stejar, Casa Stăreţiei, Casa cu Paraclis, Casa Poetului , Altarul de Vară, Poarta maramureşană de la intrare în incinta mănăstirii, Casa Albă, Poarta din sat, Colţul maramureşan compus dintr-o biserică de lemn şi o casă. Biblioteca mănăstirii este formată din aproximativ 40.000 de cărţi şi reviste în limba română, germană, maghiară, franceză,engleză şi neogreacă din variate domenii. Muzeul mănăstirii adăposteşte o bogată colecţie de cărţi vechi bisericeşti, icoane pe sticlă şi lemn, datând din secolul al XVIII-lea, o colecţie de flori de mină şi o colecţie de exponate ale artei populare din Ţara Lăpuşului.

Mănăstira Sf. Ana este locul de pelerinaj pentru foarte mulţi credincioşi din întrega ţară,  fiind printre cele mai vizitate locuri din Ţara Lăpuşului

Căile de acces

Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia este situată  la cca. 50 km de oraşul Baia Mare şi 43 km de oraşul Dej, în hotarul satului Rohia, ce aparţine administrativ de oraşul Târgu Lapuş . Nodul de legătura spre mănăstire este orasul Târgu Lapuş care se află la o distanţă de cca 9 km de mănăstire. La Târgu Lapuş se poate ajunge fie pe soşeaua Baia Mare - Târgu Lapuş, fie pe soşeaua Dej - Baia Mare până în localitatea Gâlgău iar de acolo spre Târgu Lapuş. Se mai poate ajunge şi pe şoseaua Dej - Târgu Lapuş prin Măgoaja, dar din localitatea Chiuieşti drumul este nemodernizat şi nerecomandat. Staţiile C. F. R. cu legătura spre mănăstire sunt Baia Mare, Dej şi Gâlgau.

Pentru detalii vizitaţi: http://www.manastirea-rohia.ro/.

www.inforegio.ro Investim în viitorul tãu! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionalã.

NOTA: Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficialã a Uniunii Europene sau a Guvernului României. Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro