Programul Operational Regional Uniunea Europeană Guvernul României Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului Judetul Maramures Instrumente Structurale
Defileul Lapuşului

Biserica de lemn din Ungureni-1560

Ungureni- Localitate atestată la 1584

"Biserica de lemn cu hramul "Sf. Arhanghel Mihail" a fost ridicată pe la 1560 sau chiar 1507, întrucât greu se poate descifra inscripţia slavonă de pe ancadramentul uşii şi de pe peretele nordic.  Construcţia de plan dreptunghiular, având absida pătrată cu pereţii laterali retraşi spre interior, a fost ridicată din numai cinci grinzi masive din lemn de frasin, ultimele două prelungindu-se în console ornamentale la capete sub forma unor discuri distribuite ritmic. Acoperişul, înalt şi unitar, învelit cu şiţă în formă de fagure, inclusiv partea inferioară a turnului şi a coifului pătrat, ce se prelungeşte octogonal se termină cu o cruce din fier forjat.

Biserica deţine o frumoasă colecţie de icoane pe lemn, expuse pe parapetul balconului, din care unele foarte vechi, şi un minunat candelabru-cruce.

Este clar că numai izolarea a făcut ca acest minunat monument de arhitectură în lemn să nu fie cunoscut, admirat şi apreciat la adevărata valoare." (Grigore Man- Biserici de lemn din Maramureş)

www.inforegio.ro Investim în viitorul tãu! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionalã.

NOTA: Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficialã a Uniunii Europene sau a Guvernului României. Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro