Programul Operational Regional Uniunea Europeană Guvernul României Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului Judetul Maramures Instrumente Structurale
Defileul Lapuşului
Portul popular
Info meteo
luni, 14 octombrie 2019
Maxima: 25°C
Minima: 9°C
Curs valutar
EUR = 4,75 USD = 4,31
Acces Rapid

Portul popular

Portul lăpuşean, elegant, sobru, expresiv, cu o identitate şi individualitate proprie, prezintă şi unele influenţe ale portului din Bistriţa Năsăud cu care se învecinează spre sud-est. Acesta  reflectă necesităţile practice şi culturale ale locuitorilor zonei Ţării Lăpuşului.

Pentru femei, costumul este compus din: cămaşa împodobită cu bogate broderii, zadiile (pe un fond mai închis) care în partea de jos prezintă o dungă cu alesături în variate ornamente, poalele cu dantelă şi broderii complicate în alb,cojocul închis în faţă, sumanul de obicei sur şi din ce în ce mai rar guba. Găteala capului constituie unul dintre aspectele importante ale portului popular din zonă, atât pentru piesele care o compun cât şi prin implicaţiile sociale şi morale. Pieptănăturile şi piesele vestimentare care compun găteala capului au rol aparte privind categoriile de vărstă, stare socială, momente ceremoniale.

Din portul bărbătesc se detaşează: pălăria de pâslă neagră, cămaşa simplă cu ornamente reduse, cureaua lată, cioareci sau gaci albi mai lungi decât la maramureşeni, cojocul de culoare neagră pentru sărbători şi sur pentru toate zilele.

DATE GENERALE OBIECTIVE PARTENERI ŞI PĂRŢI IMPLICATE ACTIVITĂŢI ŞI REZULTATE PLIANTE ŞI BROȘURI

© 2012-2013 TURISM DEFILEUL LAPUȘULUI. Toate documentele și fotografiile sunt proprietatea Consiliului Județean Maramureș.
Este interzisă multiplicarea acestora fără acordul scris al Consiliului Județean Maramureș.
Utilizarea conţinutului acestui website, cu titlu explicativ, în articole, studii, cărţi, lucrări de specialitate este autorizată numai cu indicarea clară şi precisă a sursei.

387736 de vizitatori in total
www.inforegio.ro Investim în viitorul tãu! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionalã.

NOTA: Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficialã a Uniunii Europene sau a Guvernului României. Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro