Programul Operational Regional Uniunea Europeană Guvernul României Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului Judetul Maramures Instrumente Structurale
Defileul Lapuşului
Obiceiuri si festivaluri
Info meteo
ASTĂZI
Maxima: 12°C
Minima: 3°C
Curs valutar
EUR = 4,77 USD = 4,4
Acces Rapid

Obiceiuri si festivaluri

Ţara Lăpuşului, cu bogata zestre cultural - spirituală ce o caracterizează, oferă pe parcursul unui an, mai multe evenimente folclorice menite să păstreze şi să ducă mai departe aceste valori. Odată cu venirea primăverii şi lăpuşenii prin activităţile lor iau parte la spectacolul renaşterii naturii.

     Primavara, in Ţara Lăpuşului, crescătorii de animale ies cu oile pentru a merge la stână, obicei care se numeste “masurişul oilor” sau “însâmbrat”. Această sărbatoare constă în formarea stânelor pentru perioada de vară, numirea ciobanilor şi măsuratul laptelui de la oile fiecărui crescător de animale în parte, pentru stabilirea cantităţii de lapte ce va fi transformat in brânză, caş, urdă, ce va reveni peste vară fiecăruia dintre aceştia.

      În preajma sărbătorii religioase « Sfinţii Constantin şi Elena », în a doua decadă a lunii mai, la Cupşeni are loc "Festivalul cântecului şi portului lapuşean". Portul popular lăpuşean, cântecul şi dansul din această vatră etnografică sunt aduse în atenţia iubitorilor de folclor. Rapsozi autentici ai satului lăpuşean, formaţii de amatori şi interpreţi expresivi aduc în scenă veritabile comori din creaţia spirituală a acestui spaţiu arhaic.


      Începutul verii, aduce în zona Ţării Lăpuşului, La Preluca Veche, un alt eveniment folcloric – "Joc între Hotare" , ocazie de participare interpret sau simplu spectator, pentru tţti iubitorii de valori culturale autentice locale.


      Începutul toamnei, reuneste la Cerneşti, sub egida Festivalului Stuparilor pe toţi cei implicaţi în ducerea pe mai departe a  traditţiei apicole din zona Lăpuşului. Cu această ocazie au loc expoziţii şi concursuri tematice, petreceri, spectacole folclorice, simpozioane şi dezbateri despre soarta apiculturii din Maramureş.


       În fiecare an, în preajma Crăciunului, la Târgu Lăpuş are loc “Festivalul de colinde şi obiceiuri de iarnă – Târgu Lăpuş”. În cadrul acestuia au loc numeroase concerte de colinde, reprezentaţii de obiceiuri şi datini de iarnă, cu participarea cetelor de colindători din Ţara Lăpuşului. La ultimele ediţii au fost şi grupuri de colindători din judeţe limitrofe Maramureşului, astfel festivalul devenind unul interjudeţean.


      Horea-n grumaz - Cantec de dor, de instrainare, de jale sau revoltă socială, adevărată psalmodiere în registrul acut. Inflexiunile guturale specifice atestă arhaismul horii în grumaz, interpretată de veritabili rapsozi ai vetrelor lâpuşene. Înţelegerea fenomenului presupune o adevarată arheologie muzicală, opinează Grigore Leşe, cel care şi-a făcut un standard din horea lungă lăpuşeană. Prin interpretarea inedită, Nicolae Pitiş, lelea Maricuţa Griguţa, Gherasim Cârtiţă, Anuca Butcure, Vasile Hereş şi atâţia alţii au făcut din horea cu noduri o perlă a folclorului transilvan.


      Urmând  stilul de muncă agrar tradiţional, viaţa lăpuşenilor poate părea simplă dar este o continuă luptă împotriva vremii şi a vremurilor pentru a cultiva recolte, pentru a creşte animale, pentru a lucra din zori şi până în seară, fără multele conforturi. Acest fapt indârjindu-i şi apropiindu-i intr-un spirit de comuniune şi ajutorare frăţesc, concretizat prin clăci. Claca se mai practică şi-n ziua de azi şi se face cu ocazia muncilor agricole dar şi la tăiatul lemnelor . O parte dintre clăci se incheiau cu un ospăţ bogat de la care nu lipsea voia bună.


       Şezătoarea simboliza solidaritatea obştei . În serile lungi de toamnă şi iarnă, fetele şi nevestele practicau diverse meşteşuguri tradiţionale în comuniune, precum : torsul lânei, ţesutul sau cusutul .
Ţara Lăpuşului este una dintre cele mai expresive zone etnografice privind păstrarea datinilor şi obiceiurilor de iarnă. Colindele, umblatul cu Steaua, Viflaimul, Irodul şi Capra fac din satul lăpuşan un pol de atracţie şi trăire autentică. în contextul sărbătorilor de iarnă, colindatul ocupa un loc primordial, reprezentând o serbare amplă, de mare complexitate, care implică întreaga comunitate.

DATE GENERALE OBIECTIVE PARTENERI ŞI PĂRŢI IMPLICATE ACTIVITĂŢI ŞI REZULTATE PLIANTE ŞI BROȘURI

© 2012-2013 TURISM DEFILEUL LAPUȘULUI. Toate documentele și fotografiile sunt proprietatea Consiliului Județean Maramureș.
Este interzisă multiplicarea acestora fără acordul scris al Consiliului Județean Maramureș.
Utilizarea conţinutului acestui website, cu titlu explicativ, în articole, studii, cărţi, lucrări de specialitate este autorizată numai cu indicarea clară şi precisă a sursei.

394967 de vizitatori in total
www.inforegio.ro Investim în viitorul tãu! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionalã.

NOTA: Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficialã a Uniunii Europene sau a Guvernului României. Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro