Programul Operational Regional Uniunea Europeană Guvernul României Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului Judetul Maramures Instrumente Structurale
Defileul Lapuşului
Muntele  Şatra
Info meteo
vineri, 28 februarie 2020
Maxima: 5°C
Minima: -2°C
Curs valutar
EUR = 4,81 USD = 4,36
Acces Rapid

Muntele Şatra

      Forma trapezoidală precum a unei cetăţi a Muntelui Şatra domină Depresiunea Lăpuşului, fiind vizibilă din toate părţile . Aceasta este un punct de reper şi un loc de belvedere. Potrivit legendelor şi baladelor populare aici îşi avea una dintre reşedinţe vestitul haiduc Pintea Viteazul.

    În apropierea platoului Piemontului Şatra , în partea sudică la cota de 985 m se află Peştera Pintii din Şatra (Şatra Pintii) –o peşteră dezvoltată în andezite piroxenice dezagregate, de natură tectonică la care se pare a contribuit şi omul. Tot aici se mai află Izvorul Pintii, lângă cabana silvică Căsuţa lui Iacob, Mănăstirea Şatra, iar în partea nordică Fântâna Pintii lângă care s-a construit Schitul Şatra, în locul numit Şătriţa. Masivul Şatra  denumit de credincioşii din zonă Muntele Sfânt, datorită celor două locaşuri monahale şi izvoarelor de apă tămăduitoare care ies din piatră.

La peşteră se poate ajunge din satul Costeni, urcând spre Şatra pe Calea Băii, trecem pe la stâna din Secătura Nichii, ajungen în drumul forestier ce vine din Dumbrava, traseul de mountain-bike marcat cu C alb-albastru, în locul numit Budâie de unde avem o privelişte minunată  asupra Munţilor Ţibleş şi Depresiunii Lăpuşului. Mergem pe drum în dreapta circa 300 de metri, unde întâlnim borna silvică II/236, de unde urcăm în stânga pe un drum de TAF până la capăt, urcăm în dreapta pe o culme stâncoasă şi abruptă , În dreapta avem blocuri imense de piatră sub formă de turnuri şi un portal impresionant. Ajunşi aproape de platou, plantat cu larice, la cota de 985 m, cotim în dreapta, facem câţiva metri şi suntem la gura peşterii. Peştera este lungă de 9-10 m având nişe laterale, bune de adăpost.

Traseul până la peşteră durează 3-3 1/2 ore, întoarcerea fiind recomandată a fi făcută pe la Schitul Şătriţa, traseul este nemarcat. Până la borna silvică II/236 se poate ajunge cu maşina pe drumul forestier, din satul Dumbrava, circa 10 km.

În Costeni se pot vizita cele două biserici de lemn monument: Biserica de lemn  cu hramul Sf. Nicolae, construită în anul 1870 şi Biserica de lemn cu hramul Sf. Apostoli Petru şi Pavel, construită în anul 1885.

DATE GENERALE OBIECTIVE PARTENERI ŞI PĂRŢI IMPLICATE ACTIVITĂŢI ŞI REZULTATE PLIANTE ŞI BROȘURI

© 2012-2020 TURISM DEFILEUL LAPUȘULUI. Toate documentele și fotografiile sunt proprietatea Consiliului Județean Maramureș.
Este interzisă multiplicarea acestora fără acordul scris al Consiliului Județean Maramureș.
Utilizarea conţinutului acestui website, cu titlu explicativ, în articole, studii, cărţi, lucrări de specialitate este autorizată numai cu indicarea clară şi precisă a sursei.

396438 de vizitatori in total
www.inforegio.ro Investim în viitorul tãu! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionalã.

NOTA: Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficialã a Uniunii Europene sau a Guvernului României. Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro