Programul Operational Regional Uniunea Europeană Guvernul României Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului Judetul Maramures Instrumente Structurale
Defileul Lapuşului
Descrierea Defileului
Info meteo
vineri, 28 februarie 2020
Maxima: 5°C
Minima: -2°C
Curs valutar
EUR = 4,81 USD = 4,36
Acces Rapid

Descrierea Defileului

Întrarea în defileu este situată la cca 3 km aval de podul auto peste Lăpuş din localitatea Răzoare (cca 7 km din Tg. Lăpuş), de la insula situată amonte de confluenţa cu valea Peteritii (afluent stâng). Porţiune cu acces dificil, pereţi stâncoşi, fără potecă, accesul făcându-se la nivelul apei, cu porţiuni scurte de căţărare sau  cu echilibristică pe lespezi înclinate. Apoi malul drept al râului este mângâiat de păşunile ce coboară din localitatea Groape şi după ce lăsăm în dreapta halda unei galerii (executate  pentru cercetarea pegmatitelor) şi un tunel natural (Fruntea Ochiului) în dolomite metamorfice, ajungem la o plajă îngustă, îndrăgit loc de desfătări estivale acvatice, cu accesul posibil pe drumul auto ce urcă de la intrarea în defileu spre satul Groape, de unde se coboară pe drumuri de tractor până la Râu. De aici în aval începe Rezervaţia naturală Defileul Lăpuşului, pe o lungime de cca 25 km în aval, până „La Împreunătură”, locul confluenţei cu apele Cavnicului.

În aval de Groape încep custurile încolăcite de apele Lăpuşului, prima, cea de la Poiana Scăruţa şi vârful Pilii fiind acum străpunsă pe mijloc de ape, urmate de  Custura Vimei, un cerc de ape ce înconjoară o custură stâncoasă aproape pe 90 % din circumferinţă. În partea cea mai sudică a „colacului”, dinspre masivul Preluca, apele văii Curechi se prăvălesc pe o succesiune de verticale, povârnişuri şi trepte, pulverizându-se total înainte de a se întâlni cu cele ale Râului.  După următorul segment al cercului, de la gura văii Jugastrului (afluent stâng), o potecă în malul stâng (ştiută mai ales de pescari), străbate pe coastă defileul, ajungând într-o luncă, aval de care nu la mare distanţă se ajunge în depresiunea alungită de la confluenţa cu valea Vimei.

În aval urmează cel mai spectaculos sector al defileului, cel cu aspect de canion. Valea se îngustează treptat, apoi începe să încingă cea mai spectaculoasă custură a defileului –Custura Cetăţelei. Porţiunea de canion este situată pe latura vestică a custurii, unde valea se strâmtează între pereţi calcaroşi, având repezişuri, bulboane şi o peşteră în malul stâng (alte două peşteri sunt situate în Custura Cetăţelei şi o a treia în versantul drept). Lăpuşul ajunge apoi în depresiunea de la Sălniţa, în aval custurile dispărând, locul lor fiind luat de „bălţi”.

De aici până la puntea ce leagă localităţile Româneşti şi Dealul Corbului depăşim o primă „baltă”. Dincolo de punte, trecem de balta Salna, apoi de balta Bumbacului, în continuare de balta Boiului şi apele Lăpuşului se liniştesc apoi în depresiunea de la Buteasa Râu, unde este podul auto al drumului ce leagă Şomcuta Mare prin Ciolt de Codrul Butesei si Copalnic. În aval Lăpuşul ocoleşte cetatatea Chioarului  (care rămâne în stânga, pe vârful culmii) printr-un cot triunghiular, ajungând în ultima mică depresiune din defileu, cea de la Berchezoaia Râu. Aspectul de defileu greu accesibil se menţine şi în aval, apele străbat o strâmtoare cu un repeziş stâncos ce crează emoţii navigatorilor cu ambarcaţiuni pneumatice (cei cu caiace, ambarcaţiuni din fibră de sticlă sau de carbon, nu prea au şanse să mai ajungă acasă cu preţioasele scule), renumitul Zugău, apoi la confluenţa cu apele Cavnicului (La Împreunătură) Lăpuşul părăseşte rezervaţia naturală, străbătând însă în aval încă un sector pitoresc al defileului, probabil cel mai cunoscut de băimăreni. O potecuţă se înfiripă în malul drept, iniţial destul de suspendată, apoi apropiindu-se de firul apei. Trecem de cea mai renumită „baltă” sau „tău” al defileului –Balta Negra, apoi în aval defileul ia sfârşit la puntea ce leagă grupul de case, aparţinând de satul Berchezoaia numit Roşia, de satul Remecioara, la intrarea în Depresiunea Băii Mari.

DATE GENERALE OBIECTIVE PARTENERI ŞI PĂRŢI IMPLICATE ACTIVITĂŢI ŞI REZULTATE PLIANTE ŞI BROȘURI

© 2012-2020 TURISM DEFILEUL LAPUȘULUI. Toate documentele și fotografiile sunt proprietatea Consiliului Județean Maramureș.
Este interzisă multiplicarea acestora fără acordul scris al Consiliului Județean Maramureș.
Utilizarea conţinutului acestui website, cu titlu explicativ, în articole, studii, cărţi, lucrări de specialitate este autorizată numai cu indicarea clară şi precisă a sursei.

396437 de vizitatori in total
www.inforegio.ro Investim în viitorul tãu! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionalã.

NOTA: Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficialã a Uniunii Europene sau a Guvernului României. Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro