Programul Operational Regional Uniunea Europeană Guvernul României Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului Judetul Maramures Instrumente Structurale
Defileul Lapuşului
Descrierea Cheilor Babei
Info meteo
ASTĂZI
Maxima: 7°C
Minima: 2°C
Curs valutar
EUR = 4,81 USD = 4,36
Acces Rapid

Descrierea Cheilor Babei

       Să străbatem la pas cheile pornind pe şosea din aval în amonte.

       Stâncile apar iniţial pe partea stângă, în dreptul podului ce duce la clădirea unui motel aflat în construcţie de mai mulţi ani. Sub pod, la nivelul văii deversează un izvor carstic –Bulbuc, ce îşi aduce apele pe căi încă necunoscute. Umărul stâncos de lângă şosea are la partea superioară triunghiul negru al unei peşteri – Gaura Zmeului, la care se ajunge ocolind abruptul în urcuş prin stânga şi coborând apoi pieziş spre dreapta pe o brână stâncoasă şi expusă. O peşteră cu o dezvoltare de 25 m, o galerie unică, ascendentă.

       Continuându-ne drumul intrăm în plin defileu, cursul apei fiind mărginit de pereţi stâncoşi discontinui. Ceva mai în amonte, la gura pârâului Dracului trecem din judeţul Sălaj în Maramureş. Avem în faţă Dl. Naşcului, partea centrală a rezervaţiei geologice Cheile Babei.

     În amonte pe cca 1 km, peretele estic (de dincolo de vale) este stâncos, valea este meandrată şi destul de largă. Ajungem apoi la un grup de cuptoare de var, unde spre stânga se poate urca la Poniţa Pintii, loc în care oştenii lui Pintea Viteazul deprindeau tainele meseriei armelor acum vreo 300 de ani (poniţa e de fapt  un diminutiv al poieniţei, în limbajul someşan), aici la doar 12 km de localitatea natală a vestitului haiduc.

Dacă în anul 1967 existau 51 de cuptoare de var în Cheile Babei, 11 aparţinând locuitorilor din Poiana Blenchii şi 40 ale locuitorilor din Baba acum singurii care mai produc var au rămas locuitorii din Baba.

Ceva mai încolo, stratele de calcar se curbează brusc şi Cheile Babei se termină. După cca 1,2-1,3 km de la motel pătrundem într-o zonă mai largă şi apoi intrăm în satul Baba, cel ce a dat numele cheilor.

Iniţial localitatea era situată pe Valea Babei la cca 2 km de vatra actuală (pe drumul spre Bârsăuţa) şi se numea Stăneşti. Din cauza apei deficitare, iniţial o familie s-a mutat pe Valea Poienii, pe actuala vatră a satului, în zona “Sub Dos”, unde a fost biserica veche, familie care a deschis o mică afacere (prăvălie) pe drumul dintre Gâlgău şi Tg. Lăpuş, şi din care a rămas în final o femeie bătrână (babă). Iniţial localnicii din Stăneşti mergeau la babă pentru cumpărături, apoi şi-au dat seama că e mai avantajos traiul aici datorită apei mai generoase şi a apropierii de chei şi deci a posibilităţilor de producere a varului. Noua vatră a satului a primit astfel numele de Baba. O localitate cu biserică ridicată în anul 1905 şi cu un monument al eroilor ridicat cu puţin înainte de 1989, neaşteptat de original căci nu se referă la eroii căzuţi, ci la cei supravieţuitori şi care au apucat să se întoarcă acasă.

DATE GENERALE OBIECTIVE PARTENERI ŞI PĂRŢI IMPLICATE ACTIVITĂŢI ŞI REZULTATE PLIANTE ŞI BROȘURI

© 2012-2020 TURISM DEFILEUL LAPUȘULUI. Toate documentele și fotografiile sunt proprietatea Consiliului Județean Maramureș.
Este interzisă multiplicarea acestora fără acordul scris al Consiliului Județean Maramureș.
Utilizarea conţinutului acestui website, cu titlu explicativ, în articole, studii, cărţi, lucrări de specialitate este autorizată numai cu indicarea clară şi precisă a sursei.

396455 de vizitatori in total
www.inforegio.ro Investim în viitorul tãu! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionalã.

NOTA: Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficialã a Uniunii Europene sau a Guvernului României. Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro