Programul Operational Regional Uniunea Europeană Guvernul României Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului Judetul Maramures Instrumente Structurale
Defileul Lapuşului
Curtea Căpitanului
Info meteo
marţi, 25 februarie 2020
Maxima: 11°C
Minima: 6°C
Curs valutar
EUR = 4,81 USD = 4,44
Acces Rapid

Curtea Căpitanului

Este o grotă săpată în şisturi adâncă de circa 8 m uşor ascendentă.  Legenda spune că aici îşi avea adăpostul un căpitan român prigonit de superiori care a fugit din armata austro-ungară şi a luat calea haiduciei, fiind ajutat de localnici cu cele necesare traiului.

La grotă se ajunge din satul Buteasa coborând pe valea omonimă, unde se mai văd urmele unor foste mori,  iar la aproape o oră din centrul satului, unde valea Butesii coteşte brusc spre stânga şi de unde localnicii o numesc Valea Dosului, urcăm în Dl. Curmătura. Trecem pe lângă un saivan modern construit recent , urmăm culmea ,lăsăm în dreapta o casă veche şi în stânga un grajd, ajungem pe Vf. Plopiş la altitudinea de 454 m. Coborâm în dreapta într-o poiană cu expunere nordică, de unde cotim în stânga, intrăm în pădure, coborâm în versantul stâng al văii Lăpuşului spre un perete stâcos aproape vertical acoperit cu licheni, la baza acestuia se află grota.

Durata traseului dus-întors este de 4-5 ore. În satul Buteasa se mai poate vizita biserica de lemn monument istoric, cu hramul  Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril, construită în anul 1800.

DATE GENERALE OBIECTIVE PARTENERI ŞI PĂRŢI IMPLICATE ACTIVITĂŢI ŞI REZULTATE PLIANTE ŞI BROȘURI

© 2012-2020 TURISM DEFILEUL LAPUȘULUI. Toate documentele și fotografiile sunt proprietatea Consiliului Județean Maramureș.
Este interzisă multiplicarea acestora fără acordul scris al Consiliului Județean Maramureș.
Utilizarea conţinutului acestui website, cu titlu explicativ, în articole, studii, cărţi, lucrări de specialitate este autorizată numai cu indicarea clară şi precisă a sursei.

395989 de vizitatori in total
www.inforegio.ro Investim în viitorul tãu! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionalã.

NOTA: Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficialã a Uniunii Europene sau a Guvernului României. Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro