Programul Operational Regional Uniunea Europeană Guvernul României Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului Judetul Maramures Instrumente Structurale
Defileul Lapuşului
Biserica de lemn din Ungureni-1560
Info meteo
vineri, 28 februarie 2020
Maxima: 5°C
Minima: -2°C
Curs valutar
EUR = 4,81 USD = 4,36
Acces Rapid

Biserica de lemn din Ungureni-1560

Ungureni- Localitate atestată la 1584

"Biserica de lemn cu hramul "Sf. Arhanghel Mihail" a fost ridicată pe la 1560 sau chiar 1507, întrucât greu se poate descifra inscripţia slavonă de pe ancadramentul uşii şi de pe peretele nordic.  Construcţia de plan dreptunghiular, având absida pătrată cu pereţii laterali retraşi spre interior, a fost ridicată din numai cinci grinzi masive din lemn de frasin, ultimele două prelungindu-se în console ornamentale la capete sub forma unor discuri distribuite ritmic. Acoperişul, înalt şi unitar, învelit cu şiţă în formă de fagure, inclusiv partea inferioară a turnului şi a coifului pătrat, ce se prelungeşte octogonal se termină cu o cruce din fier forjat.

Biserica deţine o frumoasă colecţie de icoane pe lemn, expuse pe parapetul balconului, din care unele foarte vechi, şi un minunat candelabru-cruce.

Este clar că numai izolarea a făcut ca acest minunat monument de arhitectură în lemn să nu fie cunoscut, admirat şi apreciat la adevărata valoare." (Grigore Man- Biserici de lemn din Maramureş)

DATE GENERALE OBIECTIVE PARTENERI ŞI PĂRŢI IMPLICATE ACTIVITĂŢI ŞI REZULTATE PLIANTE ŞI BROȘURI

© 2012-2020 TURISM DEFILEUL LAPUȘULUI. Toate documentele și fotografiile sunt proprietatea Consiliului Județean Maramureș.
Este interzisă multiplicarea acestora fără acordul scris al Consiliului Județean Maramureș.
Utilizarea conţinutului acestui website, cu titlu explicativ, în articole, studii, cărţi, lucrări de specialitate este autorizată numai cu indicarea clară şi precisă a sursei.

396450 de vizitatori in total
www.inforegio.ro Investim în viitorul tãu! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionalã.

NOTA: Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficialã a Uniunii Europene sau a Guvernului României. Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro