Programul Operational Regional Uniunea Europeană Guvernul României Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului Judetul Maramures Instrumente Structurale
Defileul Lapuşului
Agroturism in Defileu
Info meteo
marţi, 25 februarie 2020
Maxima: 11°C
Minima: 6°C
Curs valutar
EUR = 4,81 USD = 4,44
Acces Rapid

Agroturism in Defileu

   Străveche vatră de civilizaţie şi cultură românească, Ţara Lăpuşului este purtătoarea şi păstrătoarea unui inestimabil tezaur de artă populară, datini şi obiceiuri cu profunde semnificaţii umane, cum mai rar întâlnim în alte regiuni ale ţării. Momentele cruciale din viaţa omului sau ale colectivităţii îşi găsesc aici o puternică reflectare în plan spiritual, fiind respectate şi cinstite ca atare.

 Măiestria constructorilor, cioplitorilor şi forestierilor din această zonă a făcut ca Ţara Lăpuşului să fie numită adesea şi ţara lemnului, căci bogăţia pădurilor din această regiune a permis locuitorilor în decursul vremii să îmblânzească lemnul şi să şi-l apropie, creând un stil aparte de îmbogăţire a lumii cu construcţii şi obiecte din lemn.

Unitatea acestei arhitecturi - pentru stratul cel mai vechi - se poate constata în materialul folosit la construirea caselor şi anexelor, în plan şi elevaţie, în tehnica de construcţie, în organizarea interiorului, aşa după cum se poate vorbi de unitate în toate genurile creaţiei populare din Ţara Lăpuşului. Întâlnim aici o arhitectură raţională la care totul e cumpănit, clar delimitat şi ordonat în ansamblu după un ritm firesc. Siguranţă în măsura proporţiilor, echilibru, spirit conservator în respectarea tradiţiei, în toate recunoscându-se ordine şi, de aici sentimentul că această lume poate continua la nesfârşit.

DATE GENERALE OBIECTIVE PARTENERI ŞI PĂRŢI IMPLICATE ACTIVITĂŢI ŞI REZULTATE PLIANTE ŞI BROȘURI

© 2012-2020 TURISM DEFILEUL LAPUȘULUI. Toate documentele și fotografiile sunt proprietatea Consiliului Județean Maramureș.
Este interzisă multiplicarea acestora fără acordul scris al Consiliului Județean Maramureș.
Utilizarea conţinutului acestui website, cu titlu explicativ, în articole, studii, cărţi, lucrări de specialitate este autorizată numai cu indicarea clară şi precisă a sursei.

396012 vizitatori in total
www.inforegio.ro Investim în viitorul tãu! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionalã.

NOTA: Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficialã a Uniunii Europene sau a Guvernului României. Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro